relatiewerkplaats oost
eft

EFT

Emotionally Focused Therapie voor partners (EFT) is een vrij jonge vorm van relatietherapie, die afkomstig is uit Canada en sinds een aantal jaren enorm belangrijk is geworden. Dr. Sue Johnson is de vrouw die de EFT ontwikkelde. Volgens John Gottman, een wereldberoemde onderzoeker en schrijver over relaties, is zij de beste therapeut van de wereld. Het unieke van haar benadering is dat zij zich, anders dan de relatietherapeuten tot dan toe, niet zozeer richt op het verbeteren van de communicatie tussen partners en het oplossen van problemen, maar op het versterken van de liefde en de verbondenheid tussen twee mensen.

Sue ontdekte dat zich geborgen en veilig weten bij een ander mens niet alleen een levensbehoefte is voor kinderen (dat was al wel bekend), maar ook voor volwassenen. De bekende ‘hechtingstheorie’ van psychiater John Bowlby, die van oorsprong gaat over de relatie tussen kinderen en hun ouders, is Johnson gaan toepassen in haar relatietherapieën. Zij stelt dat volwassen partners bij elkaar net zozeer verbinding, hechting en bevestiging zoeken. Ze stelt: “Wanneer je een veilige liefdesrelatie hebt, kun je problemen die je tegenkomt overwinnen en ben je gelukkiger, gezonder en productiever.”

Gaat het in gangbare, ‘oudere’ relatietherapieën vooral over de interactie tussen de partners, die leren beter te communiceren volgens respectvolle spelregels, in EFT staat de liefde centraal.

Wanneer partners voortdurend geïrriteerd raken in elkaars nabijheid en veel ruzie hebben, probeert de EFT therapeut samen met hen te onderzoeken hoe het patroon dat hen in de greep houdt in elkaar zit. En welke emotionele kwetsbaarheden en of pijnpunten daarbij een rol spelen. Door het patroon ontstaat steeds meer verwijdering en verstarring. Paren worden gek van dat pijnlijke, machteloos makende patroon en willen er vanaf, en niet van de ander.

Het doel van EFT is om weer naar elkaar toe te bewegen. Dat paren gaan inzien dat niet de rondslingerende sokken of gezeur over futiliteiten het onderwerp van gesprek moeten zijn, maar het proces: wat gebeurt er met je als je daarover ruzie maakt? En vooral: wat mis je en waar verlang je eigenlijk naar? Als ieder gaat uitspreken wat haar/hem kwetst of blokkeert en waarom, en hoezeer men ernaar verlangt door de ander gehoord en gesteund te worden: dan kom je bij de kern.

Onderzoeksresultaten van EFT
EFT relatietherapie is meerdere malen wetenschappelijk onderzocht en uitgegroeid tot een internationaal bekende therapievorm.


Resultaten van onderzoek zijn:


Boeken over relatieproblemen
Seksualiteit  / online cursus 'betere seksuele relatie / celebrating sex'  
Achtergrondinformatie